Zoek door de kennisbank

Hulp bij het maken van doelen

TruQu geeft je de mogelijkheid om doelen te stellen voor jezelf. Waar wil je aan werken en waar ontvang je graag feedback op? Maar, wat zijn nou de juiste doelen voor jou? Hieronder geven we jou tips om je te helpen de juiste doelen te stellen.

 

Kijk naar de doelen van je organisatie

Een manier om de juiste doelen uit te kiezen voor jezelf is door te kijken naar de doelen van de organisatie. Wat zien zij graag bij hun medewerkers? Als jouw organisatie bijvoorbeeld teamwork als belangrijk doel heeft dan kun je dit doel ook meenemen in je persoonlijke ontwikkeling.

 

SMART?

Het is belangrijk dat je je leerdoelen SMART ofwel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden maakt.

S– Specifiek: het is voor iedereen duidelijk waar het om gaat en welk resultaat jij wilt bereiken. Omschrijf het doel dus duidelijk en concreet.

M– Meetbaar: dit houdt in dat het resultaat (benoemd onder specifiek) ook zichtbaar moet kunnen zijn. Daarom wordt het vaak in percentages en getallen uitgedrukt.

A– Acceptabel: is het voor jezelf haalbaar? Is er voldoende draagvlak om het doel te behalen? Is het actiegericht en leidend tot resultaat? Medewerkers moeten het doel kunnen accepteren. Alleen dan gaan ze zich ervoor inzetten.

R– Realistisch: het doel moet uitdagend, maar wel realistisch zijn. Een onbereikbaar doel motiveert mensen niet.

T– Tijdgebonden: doelen moeten binnen een bepaalde tijd gerealiseerd zijn. Wanneer beginnen we met de activiteiten? Wanneer zijn we klaar? Wanneer is het doel bereikt?

 

Het is natuurlijk altijd moeilijk om voor jezelf te achterhalen waar jij je in wilt verbeteren. Denk aan dingen waar jij onzeker over bent als professional. Vind jij je presentatie vaardigheden nog niet helemaal zoals jij het graag zou zien? Stel dit als doel en vraag er feedback over!

Om je wat inspiratie te geven voor het maken van doelen hebben wij een documentje gemaakt met wat voorbeelden. Klik hieronder om het document te bekijken.

Inspiratie doelen

Geen oplossing kunnen vinden?

Ons support team staat altijd voor je klaar

Vraag het ilse!